روایتی دستاول از روزهای سقوط کابل در اسد (مرداد) ۱۴۰۰، روایتی از درون یک نهاد کمکرسان آلمانی در کابل با کارمندان افغان و مدیران غربیاش؛ قصهی مهدی، صفاکاری (نظافتچی) که در خانهاش کلکسیونی از اعضای بدنهای منفجرشده دارد، قطعههایی که از خیابانهای دشت برچی به غنیمت برده، و میخواهد آنچه را که در تمام این روزها دیده بنویسد.تقی اخلاقی، نویسندهی افغانستانیِ حالا ساکنِ برلین، در کابل ۱۴۰۰ زندهترین تصویر پیش از سقوط را از مردمان کابل پیش روی خوانندهاش گذاشته است.
مولف
ترجمه
ناشر
موضوع
شابک
تعداد صفحه
قطع و جلد
سال و نوبت چاپ
زبان کتاب
توکیو، سال ۱۹۳۸. رئی، پسر یازده ساله، در کمد پنهان شده و از در نیمهباز آن برای آخرین بار پدرش را میبیند. آتش جنگ آسیا را به کام خود کشیده است؛ از نگاه سیاستهای توسعهطلبانهی امپراتور، همه دشمناند و پدرِ رئی که ویولنیست است از این قاعده مستثنا نیست؛ پدر بههمراه چهار عضو دیگر گروه موسیقی به جرم خیانت بازداشت میشود. ویولنی شکسته و زخمی ماندگار تنها یادگارهای پدر است برای فرزندش.
مواجهه با شکستن سازها، سازهای شکسته و انسانهای سازشکسته، به خاصه برای ما مردم ایران چیز عجیب و غریبی نیست. البته ماجرای «ساز شکسته»ی «آکیرا میزوبایاشی» تفاوتهای بسیاری با سازهای شکستهای دارد که در تاریخ خودمان دیده و شنیدهایم. خداپنداری امپراطوری ژاپن پس از دوران میجی با سرعت تمام میخواست همهی جهان را زیر یک سقف داشته باشد و هشت گوشهی هستی را به سیطرهی امپراطوری شینتویی دربیاورد و این شد که نظامیگری ژاپنی و تصرف منچوری و فیلیپین و کره و ... نمود بیرونی آن شد و حکومت پلیسی به واسطهی گروههای متشکل از مردم به ظاهر معمولی موسوم به توناریگومی نمایش درونی آن. همینها دست به دست هم دادند و ژاپن دهههای 20 و 30 تا 1945 را به یکی از مخوفترین و خونریزترین حکومتهای تاریخ بدل کردند. کتاب ساز شکسته در آن سالهای خوفناک پایان دههی 1930 میگذرد و حکایت ویولونیست نگونبختیست که به همراه دوستان موزیسیناش خائن به وطن شناخته شده و جز ساز شکسته و فقداناش، چیزی از او برای پسرش «رئی» باقی نمیماند. میزوبایاشی که خودش نیز بریدن از زادگاه و زبان را تجربه کرده، در این کتاب داستان جوانی داغدیده و سوگوار را روایت میکند که میان داغ عزیز و صدای ویولون برجای مانده و انفصال از همهی پیشینه و فرهنگ زادبودمش در حرکت است و این تردید برآمده از ساز شکسته، گویی ابدیست.
دیدگاه خود را بنویسید