«کوچه اقاقیا» رمانی اجتماعی و خانوادگی است و به زندگی زنانی از طبقات مختلف جامعه می پردازد. این رمان سعی می کند از مشکلات و تیره روزی های زندگی این زنان بگوید. شخصیت اصلی برخی رمان های شاخص راضیه تجار همچون «آرام شب بخیر، محبوبه صبح، زن شیشه ای و بانوی رنگین کمان»، زنان هستند. به همین دلیل پرداختن به زنان و مشکلات آنان یکی از موضوعات اصلی رمان های وی است. داستان کتاب، از هنگامی آغاز می شود که میرزا ابوتراب با ماه منظر دختر جوانی ازدواج می کند در حالی که دخترش دلنواز از این وصلت راضی نیست چرا که مادرش در هنگام به دنیا آمدن او دچار جنون شده و مدتی است که در زیرزمین خانه به زنجیر کشیده شده است.
مولف
ناشر
موضوع
شابک
تعداد صفحه
قطع و جلد
سال و نوبت چاپ
زبان کتاب
راضیه تجار در «کوچه اقاقیا»، عقربه زمان را به عقب کشیده و داستانش را برده است به روزگار صندلهای لهستانی، چراغهای زنبوری، نُقلهای خشخاشی و پولکهای رنگین؛ روزگار ی که حالا حسرت آلود و غبارگرفته شده است.
تجار اما میدانسته که آن زمانها تنها همین زیباییها نبوده و بسا گرفت و گیر در زندگی مردمان آن روزها، رخ مینموده. چنانچه در کتابش، قصه میرزا ابوتراب را حکایت میکند که چون همسرش، خانم کوچک، دچار مشکلات روانی شده، زن دوم میگیرد. این اتفاق، به معنای شعلهور شدن گوشهکنایهها و کینههای قدیمی است.در این میان، دلنواز که یادگار وصلت خانم کوچک و میرزا ابوتراب است باید میان خانه دو مادربزرگش، سرگردان باشد. خانم جان هم که مادر میرزاست، از این وصلت حمایت میکند و به جنگ پدر و مادر خانم کوچک میرود. از سویی، زبیده که در خانه خانمجان کار میکند، به علت نازا بودن، خودش برای شوهرش به خواستگاری میگیرد و زن میگیرد. نارواییهای مردان بر زنان و البته ظلمی که گاه خود زنان بر زنان روا میدارند، «کوچه اقاقیا» را به اثری خواندنی بدل کرده است.
تجار به عنوان راوی چیرهدست همه این اتفاقات، توصیفی زیبا و هوشمندانه از فضای داستان ارائه میدهد و با زبانی رنگین و پردامنه، دیالوگهایی متناسب آن روزگار در دهان شخصیتهای داستانش میگذارد.
زن برگزیده ادبیات هشت سال دفاع مقدس است و خالق لحظههای شاعرانه از تجربههای فراموش شده. راضیه تجار علاوه بر نویسندگی، دبیری انجمن قلم از بدو تاسیس، عضویت در هیئت علمی بنیاد پروین اعتصامی، عضویت در شورای
فیلمنامه نویسی و ادبیات در بنیاد فارابی و همکاری با روزنامههای مختلف را هم در کارنامه خود دارد. سه دهه و نیم نوشتن برای این بانوی نویسنده ۵۵ ساله، چیزی حدود ۲۵ اثر به یادگار گذاشته است.
نمای دور:روزنامه هموطن سلام: در این اثر قبل از هر چیز نثر شاعرانه و نمادین نویسنده رخ مینماید. داستان «کوچه اقاقیا» حکایت زن است، خانواده و زندگی که در گیر و دار سنت اسیر است. ماجرا حکایت تکراری زن و مظلومیتش است، اما این بار از زبان تغزلی و نکتهسنج تجار رنگ و بوی دیگری دارد؛ زنهایی که همگی قربانی هستند، قربانی دخترزا بودن.
تجار در این داستان بیهیچ جانبداری، هر آنچه هست را به تصویر میکشد.
تجار در آثار پیشیناش هم به مقوله زنان توجه ویژهای داشت. اما این بار او تنها و تنها به جایگاه و درونیات یک زن پرداخته است. زندگی شخصیتهای او در «کوچه اقاقیا» لابهلای عطر گلهای اقاقیا، عطر ادویه و زعفران نشان داده میشود؛ زندگی رنگارنگی که در پس آن تلخی است و دود مطبخ.
نثر تغزلی، موج زدن احساسات، استفاده از نمادها دست به دست هم میدهند تا عطر «کوچه اقاقیا » را به مشام خواننده برسانند.
دیدگاه خود را بنویسید